Friday, December 31, 2010

Gluten-Free Mango and Cocout Sago Dessert Topped with Almonds - Десерт със Саго, Манго и Кокос

Рецептата на български по-надолу:


I first read about the sago dessert a couple of years ago, but was so impressed, I put it on the waiting list of desserts to make.
Finally earlier this autumn while strolling through China town I found the tiny sago pearls in one of the many stores and then I knew its time has finally come.
It seems that the sago pearls are mainly used as thickener and somehow jellying agent and can be used both in sweet and savoury dishes in Eastern Asia.

Coconut and Mango Sago dessert asian japanese chinese pearls milk десерт саго перли рецепта recipe

I was thinking of coconut milk, mango, cardamom powder and flaked almonds for texture. And I needed to add some aroma, well, not a surprise I guess, it was that rose water that I still have, half a bottle already :)
I never believed mango will go so awesomely with rose water, but the taste was divine!
And the translucent pearls just made it unique!

And the best added bonus is, it is gluten-free.


The rough recipe:

Products:
(serves 2-3:)

50 gr sago pears
700 ml cold water
200 ml coconut milk
2/3 cup demerara sugar
150 gr mango cubed in pieces (I used canned mango because fresh was unavailable at the moment, but I guess fresh ripe mango will do best)
pinch of cardamom powder
3 tbsp flaked almonds

around 2.5 ml rosewater

mint, orange peel for decoration

Method:

Place the pearls n the cold water and bring to the boil, add the coconut milk, then simmer until the pearls have become transparent. While the water is simmering add the sugar and cardamom. Then set aside to cool.
Add the rosewater and stir.
Put the sago pearls in glasses and add the cubed mango, it should sink down a bit. Leave for a couple of hours to set in a cool place or in the fridge.
Top with the flaked almonds, decorate and serve.




Десерт със Саго, Манго и Кокос

Coconut and Mango Sago

Преди няколко години чух за пръв път за саго и бях толкова впечатлена, че веднага го сложих в списъка си с десерти, които непременно трябва да бъдат направени.
Когато наскоро открих торбичка със саго в един от китайските супермаркети, ми стана ясно, че този момент вече е дошъл.

Ето и моята интерпретация на този популярен в източна Азия десерт.
В процеса на приготвяне установих, че невероятната комбинация от манго и розова вода всъщност си подхожда перфектно :)

Продукти:
за 2-3 порции

50 гр саго
700 мл студена вода
2/3 ч.ч. захар демерара
200 мл кокосово мляко
2.5 мл розова вода
150 гр манго (аз лично използвах от компот, но ми се струва че прясно ще е най-добре)
щипка кардамон стрит на прах
3 с.л. филирани бадеми

портокалови корички, мента за украса

Метод:
Перлите саго се изсипват във водата и се оставят да заврат, добавя се кокосовото мляко и ври на бавен огън докато станат прозрачни. Добавя се захарта и щипка кардамон.
Отстранява се от огъня, добавя се розовата вода и се оставя да поизстине.
Налива се в чаши и се слагат кубчетата манго, които трябва да потънат леко надолу.
Необходимо е да престои на студено няколко часа за да се стегне.
Поръсва се с филираните бадеми, украсява се с портокаловите кори и ментата и се сервира.

4 comments:

MPG said...

that looks delish. you're getting good mangoes huh. funny how growing we always had tapioca in milk & cardamom but never with mango. so i'll try that some time.

Sneige said...

The more the better :)
Actually I saw this recipe at Kajal's blog some time ago. And I changed my mind about mangoes, they are best fresh (I previously liked better canned), I guess I finally managed to recognise when they are ripe enough :)

Alina said...

Beautiful dessert! Really, I love your blog. Don't you have a Twitter account? Or a group on Facebook?.. You have stunning photos here, and I also enjoy learning Bulgarian from your bi-lingual posts :)

Sneige said...

Hey, thank you very much, I really appreciate your comment! :)
It's not so much distant from Russian is it?
I still don't have a FB group, nor a twitter, but you could subscribe to posts on the top right side of the blog :)

Pin It button on image hover