Масала чай, гарам чай, чай лате - все имена на една и съща напитка - подправен чай с мляко. Този чай вероятно е най-добре пазената тайна на Индия, но не защото хората не знаят за него, а понеже едва ли биха били особено ентусиазирани да го опитат. А истината е, че напитката ужасно много си заслужава. Откакто спрях да пия кафе преди три години ми липсваше богатия вкус на капучиното, но не можех да си представя чай с мляко... просто не ми звучеше логично и заслужаващо доверие, какво да говорим за нещо повече - примерно подправки.
Но добре, че вкусовете, нагласите и предразсъдъците се менят, та в едно кафе случайно попаднах на чай лате - невероятно ми хареса. Рецептата, която използвам е на Арти от SoulCurry, която беше така любезна да я сподели. Пропорциите са нагласени за моят вкус, и естествено подлежат на донагласяне.
В някои райони на Индия слагат и малко черен пипер, и, макар че съм пробвала, не го предпочитам така.
Като цяло моята версия е доста мека, включително чаят, който използвам, е нарочно разреден и сравнително слаб.
Основните съставки за вкуса на тази напитка са пресен корен джинджифил и смлян кардамон (на зърна също ще свърши работа).
Подсладител като кафява захар или мед само ще го направят още по-хубав.
Продукти (за 2-3 чаши)
1 пълна чаена лъжичка пресен джинджифил - обелен и нарязан
2/3 ч. л. смлян кардамон или семената от 7 шушулки
1 карамфил
1/2 ч. л. индийско орехче
1/3 ч л смляна канела
1 торбичка черен чай с по-мек вкус
400 мл вряща вода
200 мл мляко
захар, мед по желание.
Метод:
В дълбок съд се слагат подправките и се заливат с врялата вода. Оставят се да заврат, добавя се чая и се оставят да се задушават на слаб огън за една минута. Добавя се млякото, оставя се да заври и се задушава на слаб огън за две минути. Сваля се от огъня, изважда се торбичката чай и се оставя за още 3-4 минути със затворен капак. След това се прецежда и се сервира.
Интересен факт, който не знаех за масала чая е, че е въведен и наложен в Индия от англичаните с цел да си увеличат продажбите на чай. Но вместо да го пият просто с мляко, местните го модифицирали с подправки за да отговаря на вкусовете им.
==================================================================
Massala chai must be India's best kept secret. Not because people don't know about it, but because they would be cautious to try it.
Well, I was. But I had tried a chai latte version in a cafe and loved it so much, I started frequenting the cafe every other day to have the drink. Then I naturally started investigating about a recipe, but did not venture enough to try until Arthi from Soul Curry mentioned it as the family's morning drink, and I had to know how it is prepared.
Then a little bit of tweaking the ingredients to my taste and ta daaa, our family has a new favourite morning drink! The only problem is, when I make it at home I have the tendency to make too much of it.
Ever since I gave up drinking coffee, over three years ago, I was missing a rich and full of flavour drink that would compare to cappuccino. Although I might say I like the spiced tea better than coffee.
Actually I use very weak smooth black tea, but the spices and milk give it its rich and exotic flavour.
The key ingredient to it would be fresh ginger and cardamom powder. Do add brow sugar or honey to it, it would make it perfect.
Although I have tried it with peppercorn powder, I don't use it in my recipe.
Основните съставки за вкуса на тази напитка са пресен корен джинджифил и смлян кардамон (на зърна също ще свърши работа).
Подсладител като кафява захар или мед само ще го направят още по-хубав.
Продукти (за 2-3 чаши)
1 пълна чаена лъжичка пресен джинджифил - обелен и нарязан
2/3 ч. л. смлян кардамон или семената от 7 шушулки
1 карамфил
1/2 ч. л. индийско орехче
1/3 ч л смляна канела
1 торбичка черен чай с по-мек вкус
400 мл вряща вода
200 мл мляко
захар, мед по желание.
Метод:
В дълбок съд се слагат подправките и се заливат с врялата вода. Оставят се да заврат, добавя се чая и се оставят да се задушават на слаб огън за една минута. Добавя се млякото, оставя се да заври и се задушава на слаб огън за две минути. Сваля се от огъня, изважда се торбичката чай и се оставя за още 3-4 минути със затворен капак. След това се прецежда и се сервира.
Интересен факт, който не знаех за масала чая е, че е въведен и наложен в Индия от англичаните с цел да си увеличат продажбите на чай. Но вместо да го пият просто с мляко, местните го модифицирали с подправки за да отговаря на вкусовете им.
==================================================================
Masala Chai - India's best kept secret
Massala chai must be India's best kept secret. Not because people don't know about it, but because they would be cautious to try it.
Well, I was. But I had tried a chai latte version in a cafe and loved it so much, I started frequenting the cafe every other day to have the drink. Then I naturally started investigating about a recipe, but did not venture enough to try until Arthi from Soul Curry mentioned it as the family's morning drink, and I had to know how it is prepared.
Then a little bit of tweaking the ingredients to my taste and ta daaa, our family has a new favourite morning drink! The only problem is, when I make it at home I have the tendency to make too much of it.
Ever since I gave up drinking coffee, over three years ago, I was missing a rich and full of flavour drink that would compare to cappuccino. Although I might say I like the spiced tea better than coffee.
Actually I use very weak smooth black tea, but the spices and milk give it its rich and exotic flavour.
The key ingredient to it would be fresh ginger and cardamom powder. Do add brow sugar or honey to it, it would make it perfect.
Although I have tried it with peppercorn powder, I don't use it in my recipe.
So this is my recipe for the morning masala chai.
Makes 2-3 cups:
400 ml boiling water
1 full tsp fresh ginger - peeled and chopped
1 whole clove
2/3 tsp cardamom powder
1/3 tsp cinnamon powder or 1 cinnamon stick
1/2 tsp nutmeg
1 round bag of English breakfast tea
200 ml full fat milk
(brown unrefined sugar to taste)
Method:
Place the spices in a saucepan and cover with boiling water. Bring to the boil. Add the tea bag and simmer for a minute. Add the milk, bring to the boil and simmer for two minutes.
Remove from heat, remove the tea bag and leave the ingredients for more 3-4 minutes. If you prefer stronger taste leave the teabag inside, or eve add two tea bags.
Strain the milk and serve. Then relax and enjoy the morning drink to the fullest.
Preferably with a biscuit :).
4 comments:
Wow Sneige...im glad you tried it and posted the recipe...I mean its such a simple thing but so uplifting ;-)...yr mornings will never be the same without some masala LOL
It's addictive isn't it?! :D
WHAT IS THIS?? I didn't know it and It looks delicious!! I'm going to try this at home and drink it all! I'll tell you about it! Thanks!
Yes, definitely make some and tell me! Please check how it goes with ice as well! :)
It's too cold here to try with ice ... :)
Post a Comment