Интересът към декориране на торти няма как да не достигне в един момент до украса от фондан. Въпреки, че съм съвсем в началото на фондановите приключения, най-много ми харесват цветята от захар.
За да се подобрят уменията има нужда от повече практика и какъв по-удобен случай от рожден ден на приятелка :)
Тортата за която си мислех, беше вдъхновена от пролетта и прекрасните цъфнали магнолии, които се подават от почти всеки двор.
Доброто планиране е ключ към успеха и затова започнах с няколко скици, които трябваше да илюстрират как ще изглежда готовата торта.
За блатовете знаех, че ще използвам мача - зелен чай на прах, а за крема си мислех да добавя пресен плод манго. Преди също бях пекла със зелен чай на прах, но не бях доволна от резултата, изглежда просто бях слагала прекалено малко от него. За да се получи добър зелен цвят и добре усещащ се вкус на зелен чай са необходими 2 супени лъжици от него в тестото.
За техниката на витата торта ми помогнаха този блог пост на Ирина Купенска и този на Dimitrana - две особено талантливи сладкарки. Всъщност, рецептата за основния крем на тортата е също от блога на Димитрана.
Рецептата за блата е адаптирана рецепта за пандишпаново руло, а за техниката, се наложи да си припомня старата техника, която бях научила преди 15-тина години, за да получи лек и пухкав блат.
Едно подобрение, което със сигурност ще направя следващия път е, да напръскам блатовете с 1 супена лъжица италианско лимончело.
За да се постигнат най-добри резултати тортата трябва да се започне три дни предварително, за да е сигурно, че кремът ще попие добре в блатовете и вкусовете ще са се смесили.
И така, ето рецептата: (получава се торта с диаметър 18 см и височина 8-9 см)
за блатовете:
4 яйца - белтъци и жълтъци отделно
2/3 чаша захар (мерителната чаша е от 200 мл)
2/3 чаша бяло брашно
2/3 чаена лъжица бакпулвер
За крема:
300 гр течна сметана - животинска
200 гр крем сирене тип Филаделфия
250 гр маскарпоне
4 с.л. пресята пудра захар
1 средно голямо зряло манго - нарязано на дребни парченца
за масления крем за покриване на тортата:
150 гр масло
300 гр пресята пудра захар
1 с.л. прясло мляко
750 гр бял фондан - разточен с дебелина 0.5 см
Метод:
За блатовете:
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта до бяла пухкава консистенция и докато захарта се разтопи. Брашното се пресява в отделен съд със зеления чай и набухвателя.
Към жълтъците се прибавят белтъците и брашното, като се редува много внимателно 1 с.л. белтъци, бъркане, 1 с.л. брашно, пак бъркане и отначало. Разбъркването на белтъците и брашното трябва да става много внимателно за да не излезе въздуха и да не спадне цялата смес.
Това отнема около 15-20 минути, но страшно много си заслужава, защото по този начин блат ще стане лек и пухкав.
Междувременно фурната се загрява на 190 градуса и правоъгълната тавичка с размери 28x38 см се напръсква с олио и се покрива с хартия за печене. Самата хартия също се напръсква с тънък слой олио и може би поръсва със съсем малко брашно.
Сместа за блата се изсипва в тавичката и се заравнява. Пече се само 8 минути. След изваждането се поставя върху кърпа заедно с хартията за печене, отгоре се покрива с нова хартия за печене и се навива на руло. Оставя се да изстине навито.
Докато изстива се прави крема - маскарпонето и сирнето филаделфия се хомогенизират. Сметаната се разбива със захарта и двете части на крема се бъркат до хомогенна смес.
Поизстиналото руло се развива, нарязва се на три ивици по дължина, така че да се получат три части с дебелина 6-7 см дължина 38 см.
Всяка част се намазва обилно с крема и се поръсва с мангото.
Първата част се навива на руло и се поставя изправена в средата на поставката за торта.
Вторият блат се навива около първия, и по същя начин се процедира и с третия блат.
Така получената торта се завива добре със свежо фолио и се оставя в хладилник за 24 часа.
На другия ден се разбива масления крем и с него се намазва тортата като едновременно с това се изравнява. Прибира се в хладилник за още 12 часа.
No comments:
Post a Comment