Sunday, October 31, 2010

Charlotte/Tiramisu Style Dessert with leftover Cake Filling

Рецептата на български по-надолу
Charlotte Tiramisu Style Dessert italian recipe
I was making a birthday cake this weekend with sugar paste decoration, for the second time :). The problem is I usually prefer cakes with lots of filling, unlike most of the sugar paste decorated cakes, which need to be very stable to hold all the décor on top. So I had to figure out how to make the cake and the filling so that it would be firm enough.
I already had a very tasty filling in mind, including double cream, bananas and mango. My favourite actually.
It worked perfect with the cake and the sponges, tasted well with the sugar paste decoration, the only thing was I made too much of it and then needed to figure out what to do with the leftovers.
The cake:
Bd Cake
The good thing is this filling can be enjoyed on its own, but is much more decadent to add some lady fingers and make a luscious dessert.
I call it tiramisu/charlotte style because of the lady fingers and the liquor mainly, although there is no mascarpone at all.


Fills a deep 8 inch square tin:

about 200 gr lady fingers - must be enough to make three layers of the dessert.
50-100 ml Bailey's - for tossing the lady fingers

and for the filling:
300 ml double cream
2 tbsp icing sugar (I don't like too sweet so I used only 2 tbsp sugar, as additional sweetness will come from the fruit, but the amount is adjustable to taste)

1 large banana
the drained fruit of 200 gr canned mango, or better 1/2 ripe mango - cubed

Method:

Make the filling:
In a deep bowl mix the cream and sugar with electric mixer at high speed until the cream form medium hard peaks - about 8 minutes.

Blend the banana and mango in a blender until smooth and add to the cream mix. Work with the electric mixer for more 3-4 minutes until the mixture forms harder peaks.

Cover the bottom of the tin with ladyfingers and toss well with 1/3 of the Bailey's.
Cover with 1/3 of the filling.
Lay the next 1/3 ladyfingers on top, add Bailey's, cover with the next 1/3 cream and do all this once again.

Put in the fridge for at least 24 hours. The more the cake stands the better it will taste afterwords, for best results refrigerate for 36 hours.


------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------

Десерт с бишкоти и плодово сметанов крем

Аз лично предпочитам този крем за торти - защото става сравнително гъст и също така с отличен вкус. Понеже ми остана от една торта, която правих за рожден ден, реших да го оползотворя в един бърз за правене десерт с бишкоти.
За съжаление, този десерт е най-вкусен, ако престои около 36 часа в хладилник, така че до тук с бързата част :)

Продукти:
За около 20-сантиметрова тавичка:

200 гр бишкоти

300 мл сметана - най-добре пълномаслена от краве мляко, но също става и растителна сладкарска сметана (последната е вече подсладена в повечето случаи, така че няма да има нужда от още захар)
2 с.л захар (за неподсладената сметана. Захарта така или иначе е по желание, понеже и плодовете ще дадат допълнително сладост. Аз лично не предпочитам прекалено сладки десерти.)

1 голям банан
плодовете от половин кутия компот от манго или от половин компот от 400 мл от праскова (или около 1 - 1 1/2 праскови добре узрели, обелени и нарязани)

Бейлис

Метод:
Сметаната се разбива със захарта докато заповне да се сгъстява и оставя твърди връхчета. Плодовете се разбиват с блендер до гладко пюре, след което се добавят към сметаната и се бърка още около 3-4 минути докато всичко се сгъсти достатъчно.

Тавата се покрива с бишкоти, напояват се с Бейлис - количеството е по желание, но васе пак не прекалено много така че да си запазят формата. Аз лично използвам 3 супени лъжици на ред бишкоти.
Покрива се с 1/3 от крема.
Отнови се нареждат бишкоти, напояват се с Бейлис и се покриват с другата 1/3 от крема, и по същия начин се процедира докато свършат и бишкотите и крема, като се завършва с крем.
Слага се в хладилник за най-малко 24 часа, но колкото по-дълго седи, толкова по-добър е вкуса.

2 comments:

Elisabeth said...

What a beautiful Tiramisu cake. All your other recipes are absolutely delicious. Great photos, as well!
I am following your blog, now!

Sneige said...

Oh, thank you very much! I am so happy you liked it :)

Pin It button on image hover