Tuesday, November 23, 2010

Two ways with Linz biscuits

Рецептата на български по-надолу:
linzer biscuits christmas cookies strawberry jam almonds walnuts baked коледа линц бисквити сладко линцер сладки
An interesting option for this years christmas decorations was included in the latest issue of Delicious magazine, edible Christmas rtee decorations by Nigella Lawson. It was so inspiring! I also had new snowflake cookie cutters that just needed to be tried on.
And after an extended research on a Linz biscuit recipe, that's what I ended with.
The recipe calls for any kind of nuts, but in fact if using walnuts orpecans, they wil lgive a darker shade to the dough and so will result in darker biscuits. So if whiter shades of these biscuits are needed, then the best thing to use would be blanched and blended almonds.
Photographying the cookies proved to be unexpectedly difficult with a little biscuit thief running around the place and randomly attackin the setting :)
However, here's what I managed to save :)
linzer snowflakes biscuits christmas decoration baked
yields around 40 cookies, depending on size of the cutters

Products:

2/3 cup raw walnuts
(1 cup = 230ml)
200 gr butter
1/2 cup caster sugar
2 1/2 cups flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 large egg
1 tsp vanilla

strawberry jam for the sandwiched biscuits
ready made marzipan for the snowflakes

for the tree decorations, make a hole in the ready biscuit shapes using a round icing nozzle (Thank you Nigella for this great hint!)


Method:
Line a baking sheet with paper, place the walnuts and put in the oven at 180 degrees C for 5-6 minutes. Remove from the oven and leave to cool.
In a food processor mix the walnuts with half of the sugar and blend.
In a big bowl mix the butter with the remaining sugar until creamy. Add the egg and vanilla and continue to mix. Carefully add the nuts and sugar mix and the vanilla and salt. Mix well. Then start adding the sifted flour and the baking powder.
Knead well, then divide the dough in two balls, flatten, wrap in plastic wrap and freeze in the fridge for 3 hours.
Then roll the dough on a floured surface to around 0.5 cm thickness and cut out the shapes. The remaining dough should be stored in the fridge for half an hour before being used again.
Place the shapes on a baking sheet lined with paper and bake at 170 degrees C for about 12-15 minutes until golden-brown.

For the snowflakes:
cut applications from ready-made marzipan.
For the sandwich biscuits - strawberry jam
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
linzer snowflakes biscuits christmas decoration baked
Защо пък тази година да не си направим ядливи украшения за елхата, с които след това може да се почерпим? Идея, която заимствах от Найджела Лоусън за последния брой на Делишъс.
След подробно проучване за известните бисквитки Линзер, които по мое мение съвсем добре ще паснат в ролята на украшения за елха, се натъкнах на следната рецепта.
Другата добра новина е, че стават прекрасни и слепени като сандвич със сладко от ягоди.
Снимките на сладките станаха изключително трудно поради непредвидените набези на крадецът на бисквитки :)
Ето и рецептата:
За около 40 бисквитки в зависимост от размера на формите за сладки:

2/3 чаена чаша орехи (или смлени бланширани бадеми)
1/2 чаша захар
200 грама масло
1 голямо яйце или 2 малки
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица ванилов ескстракт

сладко от ягоди
марципан

За да сенаправи дупката в сладките, които ще служат за украшения за елха, може да се използва подходящ по форма накрайник за шприц. Идеята е гениална и работи безотказно!

Метод:
Орехите се запичат на фурна за около 5-6 минути на 180 градуса. Изваждат се, оставят се да изстинат и се смесват с половината от захарта в блендер. Разбива се до фина смес.
В дълбок съд се разбива с миксер маслото с останалата захар и ванилията. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Намаляват се оборотите на миксера и се добавя орехово-захарната смес.
С шпатула се добавя пресятото брашно с бакпулвера и солта и се омесва добре с ръце. Оформят се два диска от тестото, завиват се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник да се стегне за най-малко 3 часа.
След това се разточва с точилка на около 0.5 см дебелина и се изрязват формички, колкото се може повече. Остатъците се завиват отново във фолиото и след това се оставя в хладилник за половин час преди отново да се разточи.
Пече се за около 12-15 минути на 170 градуса, докато сладките придобият златисто-кафяв цвят.
Оставят се да изстинат след което им се добавя украсата от марципан или се слепват със сладкото.

Може да се държат в затворен съд около месец.

Прекрасни са, гарантирано, от крадецът на бисквитки :)
biscuits thief

4 comments:

Brownieville Girl said...

They look really pretty, especially like the snowflake cookie.

Sneige said...

Thanks, this cutter is fantastic!
I liked to send friends some, but have to figure out what to do with the packaging as they won't survive being mailed...

MPG said...

those look real yummy. i've been meaning to make them forever.

Sneige said...

You should definitely give them a try! :)

Pin It button on image hover