Monday, December 06, 2010

Cooled Green Tea with a hint of Roses - Студен зелен чай с аромат на рози

Рецептата на български по-надолу:
Cold green tea with a hint of roses 1/2

I have always wanted to make some special home-blended fancy drinks but there's never been time for this, up until now.
I still have that bottle of rosewater that I used in the Rosewater Muffins recipe and I thought how good it will be to add a couple of drops of it to a refreshing green tea drink? Mmm. A really lovely result, well at least if you fancy rosewater.
I love using rosewater, might it be because of its aroma so different from the fragrant vanilla that is so popular in baking, or be it for its sweet flower scent and delicate perfume. Or who knows what other reason.

The boost for me to actually make the drink was the Potluck meeting of London food bloggers, where we had to bring a home-made dish and a drink and where I met so many wonderful people!

To do the drink, I used:

1.75 litres cold water
4 tbsp dried leaves organic green tea
3 full tbsp honey, but actually if should be to taste (I do not like it too sweet)
2 cupfuls of rosewater or around 8-10 ml

optional - twist of lemon

Method:

In a jug place the tea leaves, cover with the cold water and leave for 5-6 hours. Cold water will make the tea less strong.
When the tea is ready, dissolve the honey in it and finish with the rose water.
Then pour and enjoy!

Add ice cubes if needed :)

-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------

Имам си аз още онази бутилчица розова вода, която използвах в рецептата за мъфини с розова вода и още търся по какъв начин да я употребя изцяло.
От друга страна, винаги съм искала да направя някакви специални домашно приготвени напитки с интересни съставки, но досега не мис е удаваше възможност. Обаче наличието на зелен чай на листенца и бутилката с розова вода ми даде идеята.
А причината да я осъществя най-накрая беше една среща на лондонските фуд блогъри, на която ходих и където се запознах с толкова много приятни хора.

Поради някаква причина ми харесва да използвам розова вода, може би е заради различния й мистичен аромат, заради това, че ухае на цветя; че е толкова различна от другите аромати, на които сме свикнали в сладкарството, като например ванилия; или кой знае по каква друга причина.

За студения чай използвах:

1.75 л студена вода
4 супени лъжици зелен чай на листенца
3 големи лъжици мед
2 капачки розова вода - около 8-10 мл

по желание - няколко капки лимон

Cold green tea with a hint of roses 2/2
В кана се слагат листенцата чай и се заливат със студената вода. Оставя се да престои около 5 часа. Студената вода няма да направи чая толкова силен, колкото ако се използва топла.
Когато напитката е готова, се разтваря меда и се завършва с розовата вода.
По желание може да се добавят кубчета лед :)

2 comments:

Laleelay said...

75 LITERS of water? Wow, that would take some time :P And a VERY large pot :) I know you guys drink like crazy, but thats still too much :DDD

Sneige said...

ahem-ahem, what are you talking about :P
it's 1.750 l = 1 litre and 750 ml :)
hope this helps :)

Pin It button on image hover