Tuesday, January 18, 2011

Бързо Кимчи - Easy Kimchi by Aeri Lee's recipe

Scroll down for the recipe in English
Кимчи е корейският вариант на кисело зеле, но с няколко съществени разлики.
Първо, зелето, което се използва е известното у нас като китайско зеле, което има по-крехки и меки листа от бялото зеле.
И второ, освен сол, в приготвянето на кимчи взимат солидно участие допълнителни овкусители като люти чушки, чесън и пресен джинджифил.
Ресултатът е една прекрасно ароматна заради джинджифла и приятно люта заради чилито разядка. За разлика от при нас, където салатата от кисело зеле се сервира в сравнително големи порции, кимчи се сервира в съвсем малки количества като допълнение на вкуса на основното ястие.
Като всяка туршия и тази не става много бързо, затова бях много доволна да открия тази рецепта от Кухнята на Ери, според която 3-4 дни са достатъчни за да се получи прилично кимчи.

Рецептата е изключително подробна и аз просто ще я преведа на български :)

И така, необходимо е китайско зеле, около 500 гр сол за саламурата, и кимчи паста.

Продукти:

2 глави китайско зеле - измити, кочаните се отделят, разрязани на четвъртинки и след това на парченца с дебелина 4-5 см.
1 глава лук
4 стръка пресен лук
1 шепа сибирски лук (аз използвах още пресен лук)


За саламурата:

1 1/3 чаша морска сол за поръсване
1 чаша морска сол за саламура
20 чаши вода

За кимчи пастата:

20 изсушени люти чушки - аз използвах 15 чаени лъжички нарязани сушени чилита от магазина
1/2 чаша варен ориз
1/2 чаша рибен сос (може да се замести със солена вода)
1/4 чаша вода
около 5 см пресен джинджифил - обелен и нарязан на парчета
половин глава лук
14 скилидки чесън - около 1 глава или мало повече
2/3 чаша червен пипер
2 1/2 супена лъжици захар
1 супена лъжица сусам

Приготвяне:

Измитото и нарязано селе заедно с лъка се поставя в дълбок съд и се осолява добре с 1 и 1.3 чаша сол. В отделен съд се смесват водата с останалата чаша сол за саламурата и след като солта се е разворила, се залива зелето. Оставя се така за 3 часа, след което зелето се изплаква три пъти в студена вода и се оставя да се отцеди за два часа.

За приготвяне на пастата:
Сушените люти чушки се измиват , стеблата се отстраняват и се разрязват на две с ножица.

В блендер се поставят всички продукти за пастата, без червения пипер, захарта и сусама, и се пасират.
Лука, зеления лук и сибирския лук се нарязват на едро. Поставят се в дълбок съд заедно с останалите продукти за пастата - червения пипер, захарта и сусама. Добавят се зелето и пастата.
Разбърква се добре.
Оставя се в стъклен буркан за една нощ и след това се съхранява в хладилник, необходими са от няколко дни до седмица за да ферментир добре.

-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
Easy Kimchi

Kimchi time easy napa cabbage chillies korean Aeri lee  recipe
Kimchi is Korean highly spicy pickled cabbage with lots of chillies and garlic but the best part of it is the delicate aroma of fresh ginger. It is so popular in Korea, I guess people have it every day, and there is no KOrean drama or movie where people won't eat kimchi or speak about it.
As I come from Bulgaria, pickled cabbage is something traditional and quite ordinary there. The difference with Korean kimchi comes not only from the added spices, but also from the type of cabbage used.
Kimchi uses napa cabbage whose leaves are more tender that the cabbage we use, and thus it's more delicate in texture. I already mentioned the ginger aroma. Usually pickles take quite a long time to be ready so I was very happy to find this express recipe on Aeri's Kitchen blog.
It is very detailed and I did it as described with the only difference that I used ready easy chilli from the supermarket, because finding dried chillies might be difficult.

It's tested and proved delicious.
Just don't eat to much of it, OK? :D




No comments:

Pin It button on image hover