Wednesday, February 23, 2011

Plum and Almonds Upside-Down Cake

Рецептата на български по-надолу

I admit I got the idea for this cake while I caught part of Jamie Oliver's 30 minute meals on the TV on the weekend. The only thing is, I was unable to watch the whole show and thus never knew what did Jamie with the sweetened fresh plums left to caramelise in the oven.
But I knew what I would make with these - an upside-down cake!
I have made similar cakes several times before, but I always like to improvise and change the recipe. I needed a fluffy and light dough and thought about combining ground almonds with a little bit of flour and some baking powder. And I needed the fruit to account for about half of the cake.
Plum upside down cake


for 20 cm pie dish:

about 8 large red or black plums
1 to 3 tbsp caster sugar depending on how sour the
3-4 tbsp flaked almonds
40 gr butter divided in chunks about 10 gr each

2 large eggs
2/3 cup of caster sugar (100 g)
100 ml vegetable oil
50 gr ground almonds
70 g flour
1/2 pack baking powder
vanilla extract

Method:

Wash and stone the plums and cut in half and then each half to 3 or 4 parts. Place in the pie dish.
Plums should cover half to 2/3 of the dish's height.
Sprinkle sugar and almonds, mix with hands and place in the oven at 180 degrees until the plums are soft and starting to release juices (about 10 minutes). Then add the butter leave for a couple of minutes to start melting and mix again.
In the meantime (these 10 minutes) beat the eggs with the sugar until it dissolves. Add the ground almonds, oil and flour with the baking powder.
When the butter is nicely incorporated to the plums remove from the oven, pour the dough over the plums and bake for more 15 or 20 minutes, at 180 degrees until a toothpick inserted in the cake comes out clean. I left it in the oven for more 5 minutes after that before transferring it to a wire rack to cool.
Then don't wait for too long, gently remove the cake from the edges of the dish by inserting a knife, then place a large enough plate over the dish, grip both the dish and the plate and reverse them so the dish goes upside down. Wait for a couple of seconds to make sure gravitation has done its job and the whole cake is safely transferred to the plate. Then gently remove the pie dish.
Wait to cool down and enjoy!

It's just that easy, no complicated stuff.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Обърнат сладкиш със сливи и бадеми

Plum upside down cake

Обикновено идеи за десерти или сладкиши ми хрумват просто като видя част от рецепта, която може да бъде и за нещо съвсем различно. Но идеята какво би станало, ако така се загнездва в ума ми, че не ми дава мира, докато непроверя, какво точно ще се случи.
Така беше и с тази рецепта. Видях Джейми Оливър да пече на фурна подсладени сливи, и моментално ми хрумна аз какво бих направила с тях.
За мое съжаление така и не можах да догледам какво направи Джейми с неговите.

Имах идея за обърнат салдкиш. Правила съм такъв и преди, но винаги обичам да експериментирам и импровизирам и почти винаги се получава нещо ново.
Този блат обаче стана толкова приятен, че мисля, че си заслужава да бъде записан.

И така:
Около 700-800 грама сливи - без костилки и нарязани на половина и след това всяка половина на две или три - в зависимост колко са големи. Ако са от огромните може и на 4.
от 1 до 3 с.л. захар, в зависимост от това колко са кисели сливите
3-4 с.л. филирани бадеми
40 гр масло разделено на 4 парчета


за блата:
2 големи яйца
2/3 чаша захар (около 100 гр)
100 мл растително масло
50 гр смлени бадеми
70 гр брашно
половин пакетче бакпулвер

Метод:

Разрязаните сливи се поръсват със захарта и бадемите и запечат на 180 градуса за около 10 минути докато омекнат и леко започнат да пускат сокове (около 10 минути). Тогава се добавя маслото, изчаква се да започне да се топи и се разбърква.
През 10-те минути яйцата се разбиват със захарта, добавят се бадемите и олиото, размесва се добре и накрая се прибавя брашното с бакпулвера. Бърка се до получаването на хомогенна смес.
Изважда се тавичката от фурната и се залива с тестото. Пече се на 180 градуса около 15-20 минути, докато е готово или клечка забита в блата излиза напълно суха.

Аз оставих сладкиша за още 5 минути в печката след спирането й.
Оставя се да се охлади и с помощта на чиния сладкишът се обръща. Изчаква се малко за да може гравитацията да си свърши работата и по-малко или нищо от сладкиша да не остане залепено за дъното на тавичката и тя се отстранява внимателно.

Та даа!
Ами това е, нищо сложно.
Plum upside down cake

1 comment:

Maria Galiova said...

This is my most favorite picture of all! Now that really makes you crave a bite :)

Pin It button on image hover