Friday, December 07, 2012

Двойно препечените сладки на Беорн

А рецепта номер две са двойно препечените сладки на Беорн - за тях знаем, че имат мед, че са "хем трайни, хем много хранителни", "...приятни на вкус, но те карат да ожадняваш" (цитат от Билбо или до там и обратно - превод Красимира Тодорова) - несъмнено заради меда и двойното печене.

hobbit Beorn honey cakes

Други съставки, които са доста хранителни, а и част от хранителните навици на мечките (реф. Беорн), са ядки и боровинки, и аз категорично реших да се възползвам от тази подсказка.

Двойно препечените сладки са особен вид сухари, които първо са печени като обикновен сладкиш, а след това са доизсушени за да се запазят по-дълго време.
Въпреки че съвременната дума биквита (bis- cuit) означава буквално двойно печена, методът на приготвяне на бисквитите не е такъв.

Това, което най-много се доближава до описанието са едни стари римски вкусотии, които са били основна храна на римските легиони заради качестваа си да се съхраняват лесно и да имат висока хранителна стойност.
Те са много популярни и днес в Италия под името кантучини (ит. cantucci, cantuccini, biscotti) или също така бискоти - дума, която обозначава методът при пригтвянето им (т.е. двойно печени).

Затова съм използвала базова рецепта за кантучини, подобрена така, че да е подходяща за Беорн.

hobbit Beorn honey cakes/ey cranberry almond cantucci

Как ви се струва?

Продукти:

2 яйца
250 г мед
2 супени лъжици тъмна захар
4 супени лъжици смлени бадеми + още 50 г за овалване
200 г сурови небелени бадеми
50 г сушени боровинки
50 г ръжено брашно
280 г спелтово брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
2 с.л. олио
1/2 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. смлян сушен джинджифил (исиот)
1/2 ч.л. индийско орехче



Метод:

Бадемите се слагат на тавчика в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Оставят се да изстинат.
Всички продукти се смесват на твърдо тесто и се разделят на две части - всяка част се оформя цилиндрично и продълговато - като салам, овалват се в смляни бадеми и се слагат в тавичка на разстояние едно от друго, понеже си увеличават размера. Преди печене се натискат леко с длан за да станат леко плоски и се пекат на 180 градуса за 25-30 минути докато са добре опечени и твърди при натискане.
Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат без да се вадят от тавата.
Когато са съвсем изстинали се нарязват с остър нож за хляб под ъгъл около 30-45 градуса на филийки дебели около 2 сантиметра.

hobbit Beorn honey double baked cakes/homey cranberry almond cantucci

Филийките се подреждат в тава (няма нужда да се оставя разстояние м/у тях) и се доизсушават на 160 градуса за още 15 минути.


hobbit Beorn honey cakes

преди второто печене

Оставят се да изстинат и се съхраняват в добре затворена кутия.

hobbit Beorn honey double baked cakes

готовите сухарчета след второто печене

Добър апетит и не забравяйте да се снабдите с по няколко от сухарчетата за да преживеете дългите часове на нощната премиера на Хобит ;)

hobbit Beorn honey cakes




2 comments:

Bety said...

Снежи, страхотно са се получили тези любими хрупкави бисквитки! А снимките са толкова апетитни!

Sneige said...

Мерси, Бети! Радвам се, че ти допадат! Малко имах съмнения как ще се получи и сс сушени плодове, но се оказа дота добре, дори (може би и заради брашната) бисквитите не са чак толкова твърди (пак са доста твърди) но имат някаква вътрешна мекота :)

Pin It button on image hover