Friday, December 07, 2012

Сладкишът с ким на Билбо

Caraway & Cardamom seed cake Hobbit

За пръв път "прочетох' "Хобит или До Там и Обратно" в култовото списание-комикс Дъга и с рисунките на Сотир Гелев преди много години. Няма нужда да казвам, че чаках всеки следващ брой с голямо нетърпение, за да проследя развитието и края на историята за симпатичния чревоугодник и любител на приключения (толкова нетипично за собствения му вид), хобита Билбо. Историята за деца, която се развива в Толкиновата Средна земя, толкова много ми хареса, че след няколко години прочетох продължението и роман за по-големи Властелинът на пръстените, където можах да се запозная много по-подробно с нравите и обичаите на хобитите и другите обитатели на този вълшебен свят.

Хобитите са веселяци и обичат да си хапват и пийват добре, и храната им заема основно място в ежедневието и празниците. Кой читател не е искал да присъства на трапезата на Билбо в онзи паметен следобед, когато на гости му се изсипват 12 джуджета и един вълшебник?

 Кой не е искал да вкуси магическите вкусотии на елфите и други създания, които дават сили и смелост да продължиш напред в трудни преходи и неблагоприятни условия? Точно с такива две такива рецепти мисля да ви почерпя днес.

Нека да опитаме някои вкусотии от Средната земя ... е, донякъде ;).

Признавам, че българският превод има свой неоспорим чар и когато книгата се чете на английски много неща се възприемат по съвсем различен начин, но и двата варианта имат собствено макар и различно усещане. Угощението в началото на "Хобит" и вкусотиите на трапезата, както и цялата ситуация с гостите - се усещат съвсем различно в оригинал и превод, което дава възможност за различни интерпретации, ммм най-вече на рецептите ;)

Една от тях гласи, че Графството, където живеят Билбо и другите хобити, е идеализиран образ на селска Англия с нейните социални порядки и следователно аналози на всичко в Графството могат да се търсят в Английското Викторианско общество.
По този начн  прочутите питки с ким (в българския превод) с които Билбо нагостява джуджетата, са всъщност сладкиши с ким (Seed cake), доста популярен десерт по Викторианско време, а дори и преди това. Разликата идва от това, ще нашата пита (по-скоро като хляб) е различна от популярния английски кейк, който не е чак толкова хлебен.

Кейкът с ким е доста лек и непретенциозен, а и се съхранява добре, пък и колкото повече седи по-хубав става, та по тази причина може да се направи през почивните дни и завит в хартия за печене и да се хапва цяла седмица.

Рецептата, която използвам е адаптирана от готварската книга на Мисис Бийтън от средата на 19-ти век, пригодена за съвременни условия. Позволих си да направя няколко промени и мисля, че резултатът е съвсем задоволителен.

Ето тук са оригиналните рецепти, за който би се интересувал.

Сладкишите с ким на Билбо са хубави и кръгли (според книгата), затова използвах две кръгли тавички с диаметър 18 см., но биха могли да се изпекат в по-голяма и по-дълбока тава. Тестото трябва да заема около 2/3 от височината на тавата.


А ето и моята версия на сладкиша с ким на Билбо.

Caraway & Cardamom seed cake Hobbit

Продукти:

5 средно големи яйца
240 г захар
240 г масло
200 г брашно с набухвател
150 г брашно от спелта с 1 чаена лъжица бакпулвер
стрити в хаванче семена от 12 шушулки кардамон
2 супени лъжици семена ким стрити в хаванче
6 супени лъжици мляко
3 супени лъжици негорчива тъмна бира (Гинес е прекалено горчива за моя вкус, примерно Столично е по-подходяща)
тъмна захар (или демерара) за поръсване


Caraway & Cardamom seed cake Hobbit

Метод:

Маслото се разбива добре със захарта (аз използвах миксер) и на тънка струя се добавят разбитите предварително с вилица яйцата. Разбива се с миксер няколко секунди (не повече от минута) докато всичко е хомогенно. След това се добавят брашната и набухвателя с постоянно бъркане - аз използвам вилица - семената, млякото и бирата. Когато вичко е добре размесено, се разделя на две и се изсипва в дветет кръгли тавички, които трябва да са предварително намаслени (и евентуално набрашнени) по дъното и стените, а дъното покрито и с хартия за печене.
Кафявата захар се поръсва леко по повърхността на сладкишите (за да образува приятна коричка) и се пекат на 180 градуса за 30 минути. (Аз пекох едновременно.) За проверка дали е опечено може да се вкара клечка за зъби в средата на сладкиша и ако е готов, тя ще бъде суха след като се извади.
Вторият сладкиш може да се опакова в хартия за печене и да се съхранява на хладно за седмица-две.
А може и да го подарите на приятели :)

 Caraway & Cardamom seed cake Hobbit

Caraway & Cardamom seed cake Hobbit


Добра почерпка за неочаквани гости по хобитски, нали?


След броени дни е премиерата на филмът по книгата Хобит: Неочаквано пътешесвие, и очаквам с нетърпение да видя как според създателите му е изглеждала трапезата на Билбо :)

А сега е време за рецепта номер две!



2 comments:

Bety said...

О, толкова обичам да приготвям неща по стари рецепти, а когато те са с някаква история, това допълнително не ми дава мира, докато не ги опитам... Нещо друго, което ме впечатли и не съм опитвала като съчетание е съвместното използване на кардамон и ким...Нямам търпение да го опитам, а и явно си падам по експериментите ...

Sneige said...

Да, много е интересно :) Кяазаха ми, че рецептите на тази мисис Бийтън били опровергани в някакво кулинарно предаване в Англия, но не съм го гледала. Но това беше достатъчно да не ги пробвам сама, ами да пробвам адаптураната версия. Лошото на старите рецепти е, че понякога са толкова относително написани, че с една и съща рецепта можеп да получш крано различни резултати. Примерно в тази оригиналната нямаше никакъв набухвател - дори не е мая, а и нищо по-специдфично не пишеше за белтъците - примерно да са на сняг - та... има накъде да се експериментира. Бих направила по-стария вариант който е с мая- обаче рецептата която гедах не дава никакво време нито за шупване на маята, нито за втасване на после ... леко съмнително ми се стори като да се получи нещо читаво... Май съм много мнителна :)

Pin It button on image hover