Sunday, September 26, 2010
Special Carrot&Apple Cake - Специален (постен) сладкиш с ябълки и моркови
Scroll down for English recipe
Когато ме помолиха да направя торта за дете с множество алергии (включително популярната напоследък алергия към белтъка на кравето мляко АБКМ), което предполага употреба на ограничен набор от храни, която в същото време да бъде и вкусна, това беше истинско предизвикателство.
Проверката за рецепти за сладкиши без яйца, мляко, масло и ядки извади предимно резултати от Втората Световна Война... Твърде архаично по мое мнение, едно дете заслужава повече от това!
И понеже аз обикновено бих предпочела сладкиш с плодове пред всякакъв друг, реших просто да адаптирам рецепта на любим сладкиш с ябълки и моркови, който да допълня с маслено-бананов крем.
Е, вместо масло използвах маргарин, но най-хубавото реално беше ябълково-морковения блат :)
И така, ето рецептата, от която става половин торта, понеже блатът, след като се изпече в кръгла тавичка се разрязва на две по средата и се слепва с крема. При нужда, увеличете пропорциите по две и изпечете два блата по отделно.
Рецепта за половин торта:
3/4 чаена чаша олио
3/4 ч.ч. захар
1 супена лъжица вода
2 средно големи моркова - обелени и настъргани
1 средно голяма ябъка - обелена и настъргана
1 ч.л. канела
50 гр стафиди - предварително накиснати във вряла вода за 10 минути
1 и 1/3 (до 1 и 1/2) ч.ч. брашно, за предпочитане пресято
1 ч.л. сода бикарбонат
ванилия
за крема:
200 гр маргарин
150 гр пудра захар
ванилия
1-2 банана нарязани на кръгчета
Метод:
Продуктите за блата се разбъркват в посоченият ред, като се започне с олиото и захарта. Разбива се докато захарта се разтвори. Добавя се водата и настърганите моркови и ябълки с канелата и ванилията, и се разбърква добре. Добавят се стафидите и внимателно се прибавя брашното със содата.
Тестото трябва да стане не много гъсто, но не и прекалено рядко на консистенция. Ако е прекалено течно, се добавя още 1-2 супени лъжици брашно, но сместа не трябва да става прекалено гъста, защото при изпичане блатът ще се втвърди.
Пече се в намаслена и набрашнена тавичка или формичка с равно дъно на 170-180 градуса за около 15-20 минути, докато клечка, пъхната в блата, излиза чиста. (Ако излиза с тесто, значи още не е изпечено.) Все пак е добре да се избягва отваряне на фурната първите 15 минути.
Оставя се да изстине и след това се разрязва на две.
Продуктите за крема (без бананите) се размесват добре в по-дълбока купичка и се разбъркват с миксер за около 5-7 минути.
С част от получения крем се намазва половината изстинал блат, поръсва се с банановите кръгчета. Другата половина от блата също се намазва с крем и се слепва с първата.
С останалия крем се намазва тортата отгоре и отстрани. Оставя се да се стегне в хладилник за 12 часа и е готов.
Special carrot and apple cake
I was asked to make a cake that would be suitable for a child with multule allergies, including the popular nowadays Cow's Milk Protein Allergy. Leaving aside all the biscuits recipes that I came across, and all World War II cake recipes, a child deserves better than that!
So I chose an old favourite carrot and apple cake, just removed the eggs and milk from it :)
And for the frosting used butter substitute spread with 80% fat.
The recipe makes a half of a two-layered cake. For a whole two-layered cake, double the ingredients.
Recipe:
3/4 measuring cup sunflower oil
3/4 cup sugar
1 tbsp water
2 medium sized carrots - peeled and grated
1 edium-sized apple- peeled and grated
1 tsp cinnamon
50 gr sultanas
1 1/3 cup of wheat flour (or up to 1 1/2 cup flour)
1 tsp bicarbonate of soda
for the frosting:
200 gr butter substitute spread
150 gr icing sugar
vanilla
2 bananas
Method:
Combine all the ingredients in the showed order, starting with the oil and the sugar and mixing well until the sugar dissolves, then adding the rest of the ingredients.
Bake in a oiled tin sprinkled with flour at 180 C for 15-20 minutes.
In the meantime mix the spread, sugar and vanilla in a bowl and mix with electric mixer for 5 minutes.
When the cake is ready, remove from the tin and halve it. Spread frosting on half of it, cover with fresh banan rounds. Spread more frosting on the other half and join the two halves. With the remaining frosting cover the cake on top and sides.
Store in a fridge for 12 hours and serve.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
mmm carrot and apple cake? I love carrot cake and I am sure I would love it even more with apples! Thank you for sharing the recipe!
Oh yes, the apples just add a bit more of awesomeness to it! :)
Tried this one yesterday. Knowing that it was my first attempt at cake baking, I am very happy with the end result. A wonderful recipe.
Very glad you liked it! :)
Съчетанието от моркови и ябълки веднага ме грабна! Просто нямам търпение да опитам да направя нещо подобно :) Може ли да попитам в тавичката с каква големина се пече блата? Поздрави и хубава вечер!
Привет!
Наистина става много добра комбинация! Специално този го пекох в кръгла форма за сладкиши около 25 см, незалепваща.
Успех!
Post a Comment