Wednesday, December 29, 2010

Vegan Banana and Cinnamon Cookies - Постни сладки с банан и канела

Scroll down for recipe in English:

Snowy Banana and cinnamon cookies christmas recipe decoration christmas tree коледни сладки бъдни вечер постни алергии

Трапезата на Бъдни вечер изисква наличието на нечетен брой постни храни, най-общо кaзано, без животински продукти. Ето една интересна рецепта, която може да разнообрази традиционната Бъднивечерската трапеза, доминирана от боб, сарми и тиквеник.
Освен това, може да се намерят поне още две употреби на въпросните сладки, а именно - като ядливи украшения за елха (сладките стават толкова твърди веднага след опичането, че е невъзможно да се разпаднат дори при удар :) ), и като подходящи сладки за хора с по-разпространените алергии към храна, понеже са без яйца, мляко, масло, ядки или мед.
Честно казно и аз съм изненадана, че без всчко гореизброено може да се постигне ядлив, и то не лош, резултат.

Рецептата е изключително лесна, но е наложително да се направи поне седмица, за предпочитане две, преди да трябва да се консумират, когато вече ще са приятно омекнали.

Рецепта:

1 средно голям добре узрял банан
2 с. л. прясно изцеден ябълков сок
2-3 с.л. растително олио
1 ч.ч захар демерара
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
канела
3 ч.ч. брашно и допълнително за разточването
пудра захар за поръсване

Метод:
Бананът се размачква добре на каша и се добавят захарта и олиото. Разбива се добре до разтваряне на захарта. Добавят се ябълковият сок, solta, канелата и брашното с бакпулвера и се замесва твърдо тесто. Ако е необходимо може да се добави още малко олио. Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 0.5 см. Изрязват се формички и се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 15-20 минути.

Оставят се да изстинат и се поръсват с пудрата захар.



Vegan Banana and Cinnamon cookies


Vegan Banana and cinnamon cookies Snowy christmas recipe decoration christmas tree коледни сладки бъдни вечер постни алергии

According to the Bulgarian tradition, the table on Christmas Eve needs to have an uneven number of dishes free from animal products of any kind.
This recipe can add to the variety of the dishes and has at least two other uses:
1. The cookies can be used as Christmas tree decorations, because they are quite hard and may I say, shock-resistant :)
and 2. They can be uses anytime as an alternative for people, suffering from the most common food allergies, as they are made without eggs, milk, butter, honey or nuts.
Honestly, I didn't believe any decent result can be achieved without any of these, but these cookies proved me wrong. The most important thing however is to make them two weeks ahead so they can soften while the time to eat has come.

Recipe:

1 medium-sized ripe banana
2 tbsp freshly squeezed apple juice (like Copella)
2-3 tbsp vegetable oil
1 cup demerara sugar
1 tsp baking powder
pinch of salt
cinnamon
3 cups wheat flour
cinnamon
icing sugar

Method:
Mash the banana finely and add the sugar and oil. Mix until the sugar dissolves. Add the apple juice, flour, salt, baking powder and cinnamon and knead well to obtain hard dough. Divide into three balls and roll using more flour. Then cut shapes thick 0.5 cm and place on a baking paper-lined sheet. Bake at around 180 degrees C for 15 or 20 minutes.
Dust with icing sugar and set aside in a container or biscuits jar for two weeks.

No comments:

Pin It button on image hover