Monday, May 02, 2011

Korean Bulgogi Bibimbap London Style - Корейски бибимбап с телешко

Рецептата на български по-надолу:

Korean cuisine has all that is needed to be referred as a healthy food option - using fresh mainly stir-fried vegetables and attractive display it is a feast both for the eyes and the palate. It's quite trendy lately and was called the new sushi by Vogue Magazine.
Korean Bibimbap

The only thing I wouldn't say about it is it takes almost no-time to make, because that is simply not true. Although the preparation is quite simple, it takes about an hour and a half (if you are fairly fast) to complete this bibimbap from scratch to plate. But the result is so much worth it!

Actually it's my husband who cooks this dish a home. I love cooking for friends and family but it really feels special when someone else cooks for me.
So when it comes to bibimbap I keep being spoilt while he keeps improving his skills and reducing the cooking time below two hours :)

Bibimbap means mixed meal and is prepared from seasoned vegetables, steamed rice and meat. I love veggies and I like their abundance in bibimbap. The best thing about bibimbap is that you can improvise with veggies and use the ones you like just be sure they provide vivid colours and crunchy textures.

This version is for beef bibimbap with a special marinade for the beef. I can't tell how authentic it is but it's simply delicious! Don't hesitate to try it at home.


raw veggies
Products (serves 5-6)

500 gr beef thinly julienned
soak for 1 hour in this marinade:
150 ml soy sauce
150 ml shaoxing (fermented rice) wine
1 1/2 tbsp sesame oil
2 tbsp pomegranate molasses
1 onion chopped
3-4 cloves of garlic - mashed
salt
marinating beef

for the vegetables:

3 courgettes
1 green/red/orange bell pepper
300 gr bean sprouts (or any other sprouts available)
200 gr shiitake mushrooms - sliced
200 gr spinach - washed and sliced
4 carrots julienned
200 gr green beans trimmed

2 tbsp sugar
sesame oil
olive oil
2-3 tbsp finely chopped garlic
salt
sesame seeds (optional)


The ready vegetables

Allow 1 fried egg per portion.
oil for shallow frying


steamed rice


Serving sauce:

200 ml soy sauce
4 tbsp sesame oil
3 tbsp rice vinegar
3 clove garlic mashed
3 green onions
1 tbsp sesame seeds


for extra spiciness:

1tsp of fermented chilli pepper paste Gochujang per portion.



Method:

First mix the ingredients for the marinade very well. Julienne the meat place it in a large bowl, cover with marinade and leave in the fridge for 1 hour.

In the meantime prepare the vegetables - wash and cut all vegetables that allow it.

Heat 2 tbsp olive oil and 1 tsp sesame oil in a pan and add the vegetables one by one frying them individually with a pinch of sugar, salt and garlic. Do not over fry. For example, start with the carrots, fry for a couple of minutes with a little bit of sugar, salt and garlic. Remove from the pan and place on a platter.

Remove the vegetables one by one from the heat and place on a platter. Cover with foil so they don't lose temperature.

Cooking bibimbap

When the vegetables are ready, remove the meat from marinade, drain and fry for 5-6 minutes until ready. If sauces come out from the meat remove them with a spoon, so it does not become soggy.

Place the ready meat in the platter and prepare the serving sauce by simply mixing all the ingredients.

Fry the eggs in oil on one side only if you prefer the yolk runny, if not (like me), fry on both sided until the yolk is hard.

Then assemble the whole dish: Start with the steamed rice on the bottom of a deeper plate or a bowl, arrange the vegetables on top. Arrange the meat and egg. Serve with the serving sauce and eat immediately.

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

Продукти (за 5-6 порции)

500 гр телешко месо нарязано на жулиени
накиснато за 1 час в следната марината:
150 мл соев сос
150 мл оризово вино
1 1/2 ч. л. сусамово олио
1 глава лук - нарязан
2 с. л. меласа от нар (или 1 ч.л. захар)
3-4 скилидки чесън
сол



за зеленчуците

3 тиквички
1-2 големи червени/зелени/жълти/оранжеви чушки
300 гр соеви кълнове, или всякакви други кълнове
200 гр нарязани гъби Шиитаке
200 гр спанак -измит и нарязан
4 моркова нарязани на тънки пръчици
200 гр зелен боб, подрязан по краищата

2 с.л. захар
сусамово олио
зехтин
2-3 с.л.
сол
сусам (по желание)




1 яйце на порция
олио за пържене


waren ориз


Сос за сервиране:

200 мл соев сос
4 ч. 1 сусамово олио
3 ч.л. оризов оцет
3 скилидки чесън - смачкани
3 стръка зелен лук
1 с.л. сусам


за допълнителна пикантност

1ч.л. ферментирала чили паста Гочуджанг на порция.

Метод:


Продуктите за маринатата се смесват много добре и се залива месото в дълбок съд. Покрива се с фолио и се оставя в хладилник за около час.
През това време се приготвят зеленчуците: измиват се и се нарязват тези, които позволяват.
В тиган се сгорещяват 2 с.л. зехтин и 1 ч. л. сусамово олио. Нарязаните зеленчуци се пържат един по един със щипка сол, захар и чесън. Не трябва да се препръжват за да се запазят хрупкави. Изваждат се от олиото и се нареждат в тава. Покривът се с фолио за да се запазят топли и така се процедира докато се обработят всички зеленчуци. Добавя се още олио в същото съотношение зехтин/сусамово олио.
Когато всички зеленчуци са готови, месото се отцежда от маринатата и се запържва за 7-8 минути. Ако пусне вода се отстранява с лъжица за да не се свари месото, а да бъде пържено.
Месото се нарежда в тавата и е готово за сервиране.

Яйцата се пържат в олио само от едната страна докато белтъка се стегне, или от двете страни, ако не предпочитате рохки яйца.
След това се сглабя цялото ястие: на дъното на по-дълбока чиния или купичка се слага ориза, след това се подреждат зеленчуците, местото и яйцето. Залива се със соса и чили пастата. Консумира се веднага.

1 comment:

B@cookingsimplechineseathome said...

Isn't he a really great cook!!!!

shibin

Pin It button on image hover